Халотерапията - същност и история

Думата халотерапия идва от гръцката дума halos (сол) и буквално означава терапия със сол.

Още Клеопатра е осъзнала ползите от солта, но едва в началото на 19 век полския началото на 19 век полският терапевт Феликс Бочковски, документира ползите от терапията със сол. Той забелязал, че хората, работещи в солните мини в Полша, се радвали на отлично здраве и добро настроение, въпреки тежките условия и недостатъчно хранене. Освен това, те почти никога не страдали от простуда и всякакви белодробни заболявания. Така стигнал до извода, че “вина” за това има соления въздух, който те вдишвали ежедневно, а солните мини в Източна Европа се превърнали в санаториуми за цял свят. Освен в Източна Европа, халотерапията е особено популярна и в Русия, където дори солните стаи или камери са сертифицирани като медицински устройства.

Смята се, че престоят в солната стая замества успешно престоя на море.
Той прави хората по-здрави, по-спокойни и дори по-щастливи.

Направете резервация

Историята

Лековитостта на солта е известна векове наред.

Египтяните, римляните и гърците – всички са намирали широка употреба на лечебните й свойства. Хипократ, наричан още „Бащата на медицината“, прилага парна инхалация от солена вода преди повече от две хиляди години. Още през 1843 г. в Полша се появяват първите доказателства, че работниците в солните мини имат много нисък процент на респираторни заболявания. По време на Втората световна война, немски лекар забелязал, че пациентите, които били подслонявани в солните пещери имали почти чудодейни подобрения в своите дихателни и белодробни заболявания. Хора с астма, бронхит и други дихателни проблеми започнали да идват в „клиниките”, създадени в солните мини, за да получат облекчение. А в средата на 20 век в Русия и Източна Европа са отворени първите „солни стаи“, оборудвани с устройства, наречени халогенератори, които пресъздават условията от солните мини.

Днес в специални солни стаи се провежда контролирана солна терапия. В лечебния резултат се убеждават възрастни и деца с дихателни и кожни проблеми. Странични ефекти няма. Солната терапия бързо се превръща в една от популярните форми на природно лечение по целия свят.

Солна терапия

Но какво точно е халотерапията?

Това е холистичен метод на лечение, при който пациентите престояват в солна пещера или в днешно време в специално създадена солна стая, като дишат въздуха там.

Положителното въздействие на халотерапията се дължи на отрицателните йони, с които е зареден въздуха. Те имат свойството да неутрализират положителните йони в организма ни и така да създават баланс. Освен това солта има силно антибактериално, антимикотично и противовъзпалително действие (установено е, че средата в солните стаи е 3 пъти по-стерилна дори и от най-чистата хирургическа зала).

Халотерапията е ефективна при лечение на различни заболявания на горните и долните дихателни пътища, кожни болести, както и за облекчаване на стреса, възстановяване от умора и изтощение, засилване на имунната система и съпротивителните сили на организма, подобряване на настроението, възстановяване на здравето.

Защо Солна стая Хималая?

Стаята разполага с специално изградено помещение за деца и такова възрастни. Те са изцяло покрити със сол – включително тавана, стените и пода, като отдолу солта се подгрява с подово отопление.

Нашият халогенератор от най-високия клас разпръсква фини солни частици на равни интервали по време на всеки сеанс.

Солна стая Хималая е сертифицирана за извършване на солни терапии, а солта, която се разпрашава е фармацевтична (австрийска медицинска нейодирана сол). Екипът ни е обучен и сертифициран за извършване на халотерапии и за обучение на персонал. Разполагаме със сертификат за качеството и произход на солта, както и за това, че сме обучени да провеждаме халотерапии.

Солна стая за възрастни

Елате в Солна стая Хималая и прекарайте няколко незабравими часа изпълнени с релакс, здраве, а защо не и забавления!

Направете Резервация сега!